WELKOM AAN BOORD!

 

Uitgeverij HetMoet is een onafhankelijke uitgeverij die zich bevindt op een historisch zeilschip in het centrum van  Amsterdam.


HetMoet werd opgericht door Elte Rauch. Vol passie begon zij in 2018 de enige varende uitgeverij van Nederland, waarmee ze boeken op duurzame wijze naar de lezers bracht – over de Hollandse wateren en de grachten van Amsterdam.

HetMoet groeit sindsdien snel, en publiceert boeken in zowel het Engels als het Nederlands. Elte's grootste doel is het publiceren van boeken die moeten – gemaakt moeten worden, geschreven moeten worden, gedeeld moeten worden. De mammoet in het logo van de uitgeverij doorbreekt de grenzen, overschrijdt deze vol passie en urgentie.

HetMoet roept op tot actie: de lezers van de boeken, de mensen die ze maken en de gemeenschappen waar de uitgeverij zich in bevindt engageren met het veranderende, diverse heden. Het belangrijkste principe van HetMoet: het gaat niet om de verkoop van, maar om de liefde voor de literatuur.

HetMoet organiseert ook literaire avonden – zoals, vanaf januari 2022, de Mammoetavonden in theater Perdu in Amsterdam. Verder heeft de uitgeverij een brede digitale aanwezigheid en werkt ze met literaire gemeenschappen over de hele wereld.

Ons fonds bestaat huidig uit drie verschillende series: de Singersteek Serie, de Biografische Bloemlezingen en het OpenArchief. De Singersteek Serie is vernoemd naar de bindwijze van de Singer naaimachine. De serie bestaat uit geboekdrukte poëziebundels, gepubliceerd in samenwerking met de Stichting Feest der Poëzie en andere onafhankelijke kunstenaars en ontwerpers. 

Onze Biografische Bloemlezingen zijn bloemlezingen van het leven en werk van beroemde, soms vergeten, schrijvers. Vaak hebben of hadden die schrijvers een actieve rol in hun samenleving en stonden ze achter bepaalde politieke, religieuze of (bijvoorbeeld) feministische theoriën. Ze zochten, net als HetMoet zelf, de grenzen op, waarbij ze een dialoog aangingen met de lezer en hen nieuwe perspectieven op hun gedrag en overtuigingen boden.

Tot slot, het Open Archief: deze serie bestaat uit non-fictie, auto-fictie en literaire non-fictie werken die urgente socioculturele, politieke, feministische, anti-racistische en religieuze thema's aanhalen.

Daarnaast publiceert HetMoet vanaf september 2021 elke maand een Mammoetje op de website. De Mammoetjes bieden een online platform aan (zowel jonge als oude, gevestigde als debuterende) schrijvers, kunstenaars, redacteuren en vertalers die graag iets belangrijks in korte vorm willen delen. Om de twee jaar zal er een bloemlezing gedrukt en gepubliceerd worden. Verder gaat HetMoet vanaf januari 2022 een samenwerking met Stichting Perdu aan om elke drie maanden een live Mammoetjes-evenement te organiseren. Hierbij zal voordracht, debat, muziek, kunst en theater aan bod komen.

HetMoet steunt eigenzinnige creatievelingen en hun werk.  Alles mag bij HetMoet, zolang het literair kwalitatief en origineel is. Manuscripten mogen altijd per e-mail opgestuurd worden. Bij interesse reageert de redactie van HetMoet binnen 3 maanden. 

THE TEAM AT HETMOET:

About

Elte Rauch aan boord.jpeg

Elte Rauch

Oprichter, uitgever

info@uitgeverijhetmoet.nl

boten_edited_edited.jpg
Fannah Palmer redacteur.jpeg

Fannah Palmer

Redactie assistent, redacteur Mammoetjes

fannah@uitgeverijhetmoet.nl

boten_edited_edited.jpg
Miriam van Klinken.jpeg

Miriam van Klinken

boten_edited_edited.jpg
Foto.jpeg

Ilse van Oosten

Redacteur, bureauredacteur

ilse@uitgeverijhetmoet.nl