Gallery

FONDS

 

Bij HetMoet verschijnt er fictie, non-fictie en poëzie, in o. a. de volgende series: het Open Archief, Biografische Bloemlezingen en de Singersteek Serie. Daarnaast publiceren wij partneruitgaven en verschijnt op onze website (vanaf september) elke maand een Mammoetje, waarvan eens per twee jaar een fysieke bloemlezing zal worden samengesteld. 

Open Archief

OA_Logo_1080x1080px_zwart.jpg

Een van onze belangrijkste series binnen het fonds, en misschien wel de meest kernachtige, is het Open Archief. Het Open Archief brengt literaire fictie en non-fictie met een stuwende, innovatieve kracht, vaak hyperpersoonlijk, maatschappelijk relevant, gewaagd, soms zelf zeer confronterend. Binnen het Open Archief van HetMoet verschijnt zowel Nederlandstalige als Engelstalige en vertaalde fictie, non-fictie en auto-fictie.

Recent verschenen:

 • On Being Ill (English edition) - Virginia Woolf, Deryn Rees-Jones, Nadia de Vries, Jameisha Prescod, Audre Lorde et al.

 • Toekomstmuziek - Artur C. Jaschke

Nog te verschijnen:

 • Wat ik me herinner - Sinéad O'Connor (vertaald door Irwan Droog)

 • De dag voordat het geluk kwam - Erri de Luca (vertaald door Annemart Pilon)

 • Chauvo-Feminism - Sam Mills

 • My Body Keeps Your Secrets - Lucia Osborne-Crowley

 

KIJK HIER VOOR ALLE TITELS BINNEN ONS FONDS

Biografische Bloemlezingen

HRH_edited.jpg

Eens in de zoveel tijd verschijnt bij HetMoet een Biografische Bloemlezing waarin het werk van een dichter of schrijver met diens leven wordt verweven. Foto's, portretten, biografische en autobiografische aantekeningen, notities, dagboekfragmenten, recensies en kritieken worden naast gedichten of fragmenten geplaatst.

Reeds verschenen:

 • De zachte krachten zullen zeker winnen - Henriette Roland Holst

Nog te verschijnen:

 • Shakespeare in een notendop

 • Kom zijn liefste Herman Gorter

KIJK HIER VOOR ALLE TITELS BINNEN ONS FONDS

De Singersteek Serie & Partneruitgaven

HetMoet_Nias_OM front.jpg

In samenwerking met verschillende partners, zoals het NIAS en Stichting Feest der Poëzie, verschijnen bij HetMoet met regelmaat bijzondere gelegenheidsuitgaven. In opdracht, of op eigen initiatief zoals bij de Singersteek Serie.

Partneruitgaven

 • Thuis. Een bloemlezing over verbondenheid, i.s.m. NIAS-KNAW

 

De Singersteek Serie maakt HetMoet in samenwerking met Stichting Feest der Poëzie. Deze serie is genoemd naar de wijze waarop deze boekjes worden gebonden, handmatig met een klassieke singersteek. De omslagen worden tevens op traditionele wijze vervaardigd door linosnede en boekdruk op een Heidelberger drukpers. Uitgaven in de Singersteek Serie zijn vaak tweetalig en gemaakt ter gelegenheid van een gedenkwaardige gelegenheid, zoals een geboorte- of sterfjubileum, steeds met een verhelderende inleiding. Stichting Feest der Poëzie verzorgt multidisciplinaire voorstellingen bij de uitgaven, met voordracht en muziek en vaak ook film en theater. De boekjes kunnen bij de voorstellingen als tekstboekje gebruikt worden, maar staan ook op zichzelf als inleiding voor nieuwe lezers en een prettig en verdiepend overzicht voor kenners.

Recent verschenen:

 • Een rood lied zingt er - Herman Gorter

 • Het gif/Le poison - Charles Baudelaire

 • Glanzende geheimenis - P.C. Boutens

Nog te verschijnen:

 • De vrouwen van Shakespeare

 • Everness. Sonnetten - Jorge Luis Borges

KIJK HIER VOOR ALLE TITELS BINNEN ONS FONDS

Mammoetjes

optie2.jpg

Mammoetjes zijn op zichzelf staande essays, gedichten, korte verhalen, pamfletten en columns die in hun kleine formaat mammoetkracht hebben. Een manifest, verhaal of gedicht dat móet worden geschreven. Geen onderwerp is te gek, geen taboe te stevig om te doorbreken. Wat de auteur op de bühne brengt staat vrij. Mammoetjes verschijnen dan ook op zeer persoonlijke titel. Eens per maand online, eens per twee jaar gebundeld in boekvorm. Vanaf 2022 zal er ook eens in de drie maanden een 'Mammoetnacht' georganiseerd worden (titel onder voorbehoud).

De Mammoetjes worden vanaf september 2021 hier online gepubliceerd.