© Uitgeverij HetMoet 2019-2020

Vormen van Vrede

ElteRauch_Vormen%2520van%2520vrede_COV4_

Hardback,  stofomslag met

flappen, 100 blz.
€ 18,99
ISBN 9789083018355

In het kader van 75 jaar Bevrijding bundelde Elte Rauch korte verhalen over het overdraagbare oorlogstrauma van de Tweede Wereldoorlog. Drie generaties na de oorlog toont zij hoe het Indische en het joodse verleden aanwezig blijft, hoe de zoektocht naar identiteit voortduurt en hoe onderdrukking en ongelijkheid nog steeds oorlogsslachtoffers eisen.

Rauchs persoonlijke verhalen leggen het trauma bloot en roepen herkenning op. De bundel roept op tot zachtheid van oordeel, de tijd nemen om verbintenis te voelen en te blijven zoeken naar vormen van vrede.

Elte Rauch (1980) is schrijfster, filosofe en uitgeefster. Ze stelde eerder bloemlezing samen van verschilende Nederlandstalige en Engelstalige schrijvers en dichters. Ze studerde en woonde geruime tijd in Engeland, momenteel woont ze in Amsterdam.

Fragment uit Vormen van Vrede 

STILLE KRACHT

Mijn Joodse vriend Manasse vroeg me een keer ‘Leg eens uit: wat is die stille kracht tegenwoordig bij Indo’s?’ Ik dacht er lang over na... de eer aan je zelf houden? Schaamte?

Schaamte voor verlies. Het verlies van zo’n rijke kolonie. Schaamte ook voor wie je bent, voor wie je voorvaderen waren. De eer aan jezelf houden omdat je onderdrukt werd, afhankelijk van je rang, positie, orde of afkomst. 

Mijn oma, de moeder van mijn vader, is een typisch voorbeeld van een stille, krachtige Indische vrouw. Met haar 1 meter 50 steekt ze boven iedereen uit, terwijl ze zich vaak bijna onzichtbaar en volstrekt zwijgzaam op de achtergrond houdt. 

Ik bezoek haar om de week en ze praat. Ze voelt zich vei- lig bij mij. Ik denk omdat ik niet haar kind ben, wel haar bloed. De afstand en nabijheid is precies in balans. Met haar negentig jaren is ze nog volledig zelfstandig, fier, en in haar haren glanzen nog dikke zwarte lokken.

Wat is die stille kracht? Diepe duistere wateren, geheim- zinnige vijandschap, geheimzinnige vriendschap. Goena- goena, magische krachten misschien? Onverklaarbare mysterieuze gebeurtenissen, voorspellende dromen. 

Of onderdanigheid. Voornaam minachtend, glimlachend, zich schikkend naar zijn lot.

Op een zekere dag neem ik mijn oma mee naar een goede toko. We eten daar gado-gado en oma heeft voor de gele- genheid een lijstje gemaakt met ingrediënten die zij in haar dorp niet meer kan krijgen, sinds de laatste toko daar is opgedoekt [...].